Pszichológust, ne alkoholt!

Szponzorált tartalom

Felépülök magán rehabilitációs intézet | addiktológia magánklinika
Felépülök magán rehabilitációs intézet | addiktológia magánklinika

A depresszióra, szomorúságra, nehéz élethelyzetre nem vagyunk felkészülve. Sajnos néha a semmiből is lecsaphat ránk, pont akkor, amikor a legkevésbé számítanánk rá, de ekkor sem szabad meggondolatlanul cselekednünk. Mit tegyünk hát?

Semmiképpen ne igyunk és ne drogozzunk, valamint ne tegyünk semmit sem megfontolás nélkül, tiszta elmeállapot nélkül. Helyette forduljunk például pszichológushoz.

Ha viszont már belecsúsztunk az ivásba, és azt vettük észre, hogy nem tudunk alkohol nélkül élni, akkor sincsen veszve minden. Fordulhatunk állami és magán képviselőkhöz is, például a Felépülök magán rehabilitációs intézet | addiktológia magánklinikához. A Felépülök magán rehabilitációs intézet | addiktológia magánklinika egy addiktológiai és családkonzultációs központ, ahol 28 napos rehabilitációs kúrákat tartanak a Minnesota-modell alapján, melynek segítségével kezelni tudják az alkoholizmust a honlapjuk szerint.

De miért csak kezelni, és miért nem meggyógyítani? Azért, mert az alkoholizmus egyszerűen nem gyógyítható, de a beteg egész életére tünetmentes és tiszta maradhat. Ez azt jelenti, hogy sajnos, aki alkoholista lett, többé nem nagyon lesz képes arra, hogy kulturáltan, mértékkel fogyasszon alkoholt. Segíthet a változást akaró függőknek és a családtagjaiknak is a Felépülök rehabilitációs programját, utóbbiak azért, hogy egy rokonukat bejuttassák erre a segítségnyújtó programba.

A Minnesota-modell 1949 óta létezik, az Amerikai Egyesült Államokban álmodták meg, és már több mint 70 éve létezik, és használják. Ma az Amerikai Egyesült Államokban a rehabilitációs intézmények 4/5-e ezt a modellt alkalmazza. Magyarországra 1990-ben érkezett meg, és egyre elterjedtebbé vált az évek előrehaladtával.

Főbb jellemzői, hogy absztinenciára orientált, jelen van a gondolkodásukban a betegség elv, ami azt jelenti, hogy a függőség egyszerre fizikai, pszichológiai és szociális tényezőkön nyugszik. Vallják a modell képviselői, hogy a függőség egy gyógyíthatatlan de kezelhető betegség, és hogy csoportos foglalkozásokkal és különböző előadásokkal nyugvópontra lehet jutni benne.

A program attól eredményes, hogy aki a 28 napos kezelésre jelentkezik, az valószínűleg rendkívül elhivatott, motivált. Fontos része ennek a szilárd keretrendszer és a szigorú napirend, mely megszünteti az azonnali vágyteljesülésnek való kiszolgáltatottságot, hiányérzetet. Meg kell tanulnia a függő személynek, hogy pontosan mire van szükségük a tiszta, boldog, józan mindennapokhoz. A felépülést segítő ház biztonságos, családias környezetben található, és bennük egyéni és kiscsoportos foglalkozásokat tartanak.

A programba beletartozik 120 óra tematikus csoportmunka, 48 óra egyéb felépülést támogató program, 34 órányi természetben töltött idő, és persze teljes elláts is a kezelés idejére. Tematikus családi napot is szerveznek a program résztvevőinek és családtagjaiknak.

Amit még tudok ajánlani, hogy látogass el az említett központnak a weboldalára, és nézz körül bátran. Nagyon sok érdekes és meghökkentő cikket és történetet olvashatsz ebben a témakörben. Nem azt mondom, hogy hozd magadra a frászt és kezdj el pánikolni, de az alkoholizmus ez nagyon alattomos betegség, ami olykor olyan észrevétlenül tud magába rántani, hogy abból a gödörből már csak hatalmas nehézségek árán tud kikecmeregni az ember.