Az e-tanúsítás nem valami online kitöltendő formulára utal!

Szponzorált tartalom

e-tanúsítás
e-tanúsítás

Sokan azt gondolják, hogy az e-tanúsítás nevében fellelhető „e” betű arra utal, hogy ez valami online formában kitölthető dolog, valami netes űrlap és kész. Pedig egyáltalán nem erről van szó. Annak ellenére, hogy ez is legalább olyan egyszerű és kézenfekvő dolog, mint hogy hol foglaljunk repülőjegyet, sokan nem ismerik magát a fogalmat sem, ezért egy picit körül járom.

Az energetikai tanúsítás, vagy más néven e-tanúsítás egy olyan termék, vagy szolgáltatás, amire már hosszú ideje szükség van. Szükség van egyrészt azért, mert hasznos, másrészt meg persze azért is, merthogy hivatalos rendelkezés írja elő, hogy legyen. Egy ingatlanról talán ez az egyik leginkább árulkodó dokumentum. Az van ugyanis benne foglalva, hogy az az adott ház vagy lakás milyen állapotban van a fenntartás szempontjából egyik legfontosabb szemszögből: energetikailag. Tehát, hogy milyen jól zárnak a nyílászárók, milyen jól szigeteltek a falak, mennyire haladtak a korral a fűtési rendszernél és a különböző elektronikai berendezések esetén és hasonlók. Ha valaki új ingatlant vásárolna, akkor ez azt gondolom olyan jelentőséggel bíró információ, ami elengedhetetlen a tisztánlátáshoz. Ráadásul egy olyan egyezményes, 12 fokú skálán történik a besorolás, hogy könnyen egyértelmű tehető, hogy egy lakás mennyire energiahatékony vagy sem. Nem kell hozzá sem tudósnak, sem mérnöknek, sem pedig szakértőnek lenni, mert a besorolás annyira egyszerű, mint az elektronikai berendezések besorolása. Minden osztályhoz tartozik egy szöveges magyarázat, vagy kategória megfogalmazás, amiben le van írva, hogy mit jelent például a DD energetikai besorolás.

Erről a témakörről rengeteg hasznos és érdekes dolgot mondanak el az e-tanusitas.eu weboldalon. Az e-tanúsítás folyamata és jelentősége mellett egy másik nagyon fontos témát is részletesen körül járnak: az árakat. Ugyanis ez egy olyan sarkalatos pont, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni, pláne nem magyar pénztárcával. De ezen az oldalon erről is lehet bőven információt találni. Vagy ha épp össze kéne kötni a szolgáltatásokat, akkor jobb tudni, hogy ingatlanok értékbecslésével is foglalkoznak. Ez megint egy olyan terület, ami gyakran előkerül az e-tanúsítás mellett, hiszen legtöbbször mindkét témakör akkor kerül elő, amikor ingatlan adás-vételre kerül a sor.

Az értékbecslés ugyan nem kötelező, de e-tanúsítvánnyal mindenképpen rendelkeznie kell annak, aki ma szeretne túladni a lakásán vagy családi házán. Ez nem egy opcionális kedves gesztus, amit megtehetünk a vevők felé szimplán azért, mert jófejek vagyunk, sokkal inkább egy olyan szabály, ami alól nem lehet és szerintem nem is érdemes kibújni. Szóval, ha esetleg pont a ház eladásán gondolkoztok, akkor jusson eszetekbe időben, hogy e-tanúsítás nélkül nem lesz adás-vétel. Készíttessétek hát el időben, akár az e-tanusitas.eu csapatával!